Németh Gábor vadonatúj crossover albummal készül

Staféta címmel kerül a boltokba a Németh Gábor Projekt harmadik, tisztán zenei albuma. A zeneszerző-dobos, akár a két megelőző lemezen, ezúttal is a dallamosságra, érthetőségre és hallgathatóságra törekedett. Lemezbemutató koncertre a közreműködő zenészek egyéb elfoglaltságai okán ugyan nem kerül sor, ám Németh Gábor úgy gondolja, az előzőekhez hasonlóan talán ezúttal is számíthat a média érdeklődésére. Az album közelgő megjelenése egyben apropóul szolgált a zenész, zenepedagógus, egyesületi elnök több mint öt évtizedes zenei pályafutásának áttekintésére is.

– Szeretem a stílusok között átjárást, nálam a dzsessztől, a dzsessz-rockon át a progresszív muzsikán keresztül a rockzenéig terjed a skála – jelentette ki Németh Gábor, akit vadonatúj instrumentális lemezéről kérdeztünk. Az ikonikus dobos elmondása szerint a szeptember végén, október elején boltokba kerülő crossover kiadvány zenei stílusa szervesen illeszkedik az első két NG Project albumhoz, akár azok folytatásaként is felfogható.

Hozzátette: – A Staféta címmel megjelenő korong több előadóművészt vonultat fel, mint az említett előző kiadványok. Fő szólistái: Tony Lakatos szaxofonos, Fekete-Kovács Kornél trombitás és Csillag Endre gitáros, akik mellé ezúttal Alapi István, Mohai Tamás valamint Tornóczky Ferenc gitárosok társultak – sorolta a közreműködőket Németh Gábor, hozzáfűzve, hogy a basszusgitárt Papesch Péter kezeli, a fúvóskórust pedig a szokásos művészek, Schrek Ferenc, Pecze Balázs, és Elek István szaxofonosok alkotják. De a művész nem feledkezett el a további szereplőkről, így a virtuóz szájharmonikás Ferenczi Györgyről, valamint a billentyűs Kardos Norbertről sem.

A Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskola dzsessz tanszakán diplomát szerzett dobos zeneszerzőként mindig is ügyelt szerzeményeinek dallamosságára, érthetőségére, hallgathatóságára, de kiváltképp az öncélúság elkerülésére. – Talán ez is volt az oka, hogy több rádiós és televíziós csatorna sugározta, és sugározza a mai napig a lemezeimen hallható szerzeményeket – hívta fel a figyelmet a zenész. – Remélem, a médiaérdeklődés ezúttal sem marad el, hiszen nagyon fontos számomra, hogy ezek a kompozíciók mindenki számára elérhetőek legyenek – fűzte hozzá. Mint megtudtuk, nem készül élő lemezbemutató koncertre, hiszen elmondása szerint az komoly szervezést igényelne, és szinte megvalósíthatatlan feladat elé állítaná. Ugyanis a lemezen szereplő előadóművészek olyannyira elfoglaltak, hogy lehetetlen közös, mindenkinek megfelelő időpontot találni. A helyettesítés pedig a régóta tartó ismeretségre, a zenészek szakmai felkészültségére, de leginkább az irántuk érzett bizalomra való tekintettel nem megoldható.

Németh Gábor több mint öt évtizedes töretlen zenei pályafutása zenei sokszínűségről árulkodik. Tizenévesen amatőr, angol-amerikai rockot interpretáló trióban játszott először basszusgitáros öccsével, a nem kevésbé tehetséges Németh Alajos Lojzival, akivel később a Dinamitban és a Nagy Feróval fémjelzett ős-Bikiniben is együtt nyúzta a hangszereket. Ugyanitt billentyűzött a később Karthago zenészeként közismert Gidófalvy Attila is. Az első komoly megméretést azonban a progresszív rockzenét zászlajára tűző Theatrum együttes jelentette 1970-től, majd a páratlan sikerszéria folytatódott a fúvósokra épülő Deák Big Banddel, a fúziós rockról épp slágerzenére váltó Apostol együttessel. Ezután következett Németh Gábor pályája egyik csúcspontját jelentő, dömpingben koncertező Skorpió – a ’70-es évek második felében, velük három albumon játszott.

Németh Gábor a Rockinform jelenlegi tulajdonosával, kiadójával és a főszerkesztőjével

A már említett Dinamitot, majd ős-Bikinit követően beült a nemzeti érzelmű, a folk-rock műfajában otthonosan mozgó Kormorán dobszékébe, hogy aztán a kilencvenes évek elejére eljusson az avantgárd művészeti stílusban zenélő, Art Reaktor elnevezésű formációig. Ugyancsak a progresszivitás irányába mutatott a virtuóz Varga János gitáros, a fiatalon elhunyt Oláh Ali billentyűs és a zseniális szaxofonos Muck Ferenc alkotta Crack Orchestra, amelyhez a kilencvenes évek elején csatlakozott a sokoldalú, ízes játékú, precíz dobos.

Ezt követően rövid ideig Nagy Feró vezénylete mellett a punk rock Beatricében püfölte a bőröket, majd ismét a hard rock felé vette az irányt. Az eddigiekhez képest kis megszakítással nagyjából tíz esztendőt töltött a P. Mobillal, amellyel lemezre dobolta a Honfoglalás szvit szimfonikus, majd rock verzióját, ’97-ben pedig a Kutyából szalonna albumot is. Pályája másik csúcspontja a lengyel SBB trió, amellyel 2007 és 2010 között elképesztő hazai és nemzetközi sikereket, valamint három kiváló progresszív dzsessz-rock albumot hagyott maga mögött.

Németh Gábor amellett hogy az általa vezetett, 2009-től ismét teljes kapacitással működő Dinamittal rendszeresen, valamint a Skorpióval időszakosan zenél, a Kőbányai Zenei Stúdió dob tanszakos tanára, de nevéhez kötődik az épp tíz esztendeje zászlót bontott Magyar Rockzenészek Egyesületének megalapítása. Az érdekvédelmi szervezet égisze alatt – amely tehetségkutatással is foglalkozik – 2016-ban elindította adását a Rádió Rock 95.8, később Rock FM 95.8 elnevezésre váltó rádióadó, amely közel országos lefedettségét tekintve Magyarország első rockzenei médiumának számít. Közel három éves működés után, tulajdonosváltás következtében a rádió eredeti célkitűzése meghiúsult, ám a szellemet már nem lehetett visszagyömöszölni a palackba: Németh Gábornak, illetve kitartó csapatának köszönhetően a műfaj a köztudatban maradt.