Idén 25 éve alakult a King Crimson dupla duó felállása, illetve azzal párhuzamosan, ugyanazzal a tagsággal az ötödik Crimson projekt, a ProjeKct X is. 1999 novemberétől egyszerre zajlottak az új KC felállás bemutatkozó albumának, a The ConstruKction of Light-nak, illetve a ProjeKct X Heaven and Earth CD-jének felvételei. Húsz évvel később pedig megérkeztek a korszak legfontosabb anyagait összegző, azokat részben újragondoló Heaven and Earth díszdoboz kincsei is.

Heaven and Earth box set, frontborító 2019

A ProjeKct XL és második dupla duó 2003-2007

Trey Gunn kiszállása után Tony Levin visszatért a zenekari szabadságáról. Az így kialakult második dupla duó egyaránt próbálkozott a stúdióban, hogy új kompozíciókat hozzon létre, miként a különféle ProjeKct-ek kiadott és fel nem használt anyagait is megpróbálták átdolgozni. De a 2004-es tavaszi és őszi session-ök sem jártak eredménnyel. Robert ismét elégedetlen volt, így a Levinnel felálló új Crimsont ugyanúgy parkoló pályára tette, miként az úgynevezett ProjeKct XL demóit sem kívánta kidolgozni. (Utóbbi elnevezésben az „L” Levint jelenti.) Utóbbi felállása pedig abban különbözött az akkori King Crimsontól, hogy a munkába bevonták Bill Munyon-t, akivel korábban a BPM&M XtraKcts & ArtifaKcts lemezén zenéltek együtt.

ProjeKct Six – East Coast Live 2006

A csalódott Fripp 2006-ban ismét egy side-projektet hozott létre, ezúttal egy duót. A ProjeKct Six bizonyos szempontból visszatért az alapokhoz, hiszen Adrian Belew újra beült a V Drums készlete mögé, míg Robert egyedül csalt elő a gitárjából csodálatos hangokat, hangzásokat.

A 2006. október 5. és 8. között lezajlott négy koncert anyagából előbb csak egy albumot állítottak össze, East Coast Live címmel. Majd később mind a négy est teljes anyagát is publikálták. Előbbit csak és kizárólag online, de utóbbiakat később, a 2019-es Heaven and Earth boxban Blu-ray audión is.

East Coast Live, borító 2006

A ProjeKct Six zenéje értelemszerűen sokban hasonlít a ProjeKct Two és a ProjeKct X egyes felvételeire. De duóként nem éri el azok komplexitását. Sokkal inkább tűnik egynek Robert Fripp sokféle pszichedelikus, ambient együttműködése közül, mint valódi Crimson-nak.

Akkoriban sokan találgattak, hogy ha a duó ProjeKct a hatodik, akkor vajon melyik lehet a ProjeKct Five? A ProjeKct X? A 21st Century Schizoid Band? Az aktuális, második dupla duó Crimson? Esetleg egy másik, később aktivizálódó formáció, mert valamiért ismét összekuszálódott az időrend? Az újra és újra felmerülő kérdéskörrel kapcsolatban végül Fripp elmagyarázta, hogy egyik felvetés sem helyes. Ugyanis valóban voltak tervei egy ProjeKct Five csapattal kapcsolatban, mely különbözött volna az akkori Crimson tagságától, de végül ejtette a projektet.

Így viszont csak találgathatunk, hogy a kilépett tagok, illetve az addigi variációk kiesésével talán egy Fripp-Levin-Mastelotto, Fripp-Levin-Belew vagy Fripp-Belew-Mastelotto trióban gondolkodhatott. De a Crimson-nál bármi és annak az ellenkezője is bármikor megtörténhet, így semmi sem jelenthető vagy zárható ki teljes biztonsággal.

Jakko M. Jakszyk – The Bruised Romantic Glee Club 2006

A 2006-os esztendő másik fontos albuma a 21st Century Schizoid Band frontemberének, Jakko Jakszyk ötödik szólólemeze volt. A The Bruised Romantic Glee Club felvételein ugyanis egyebek mellett közreműködött Ian McDonald, Ian Wallace, Mel Collins, Gavin Harrison, Robert Fripp és David Singleton is.

Az új kvintett és a 40. évfordulós turné 2007-2008

2007-ben tehát kibővült a King Crimson. A csapat új, második ütőse Gavin Harrison, a Porcupine Tree dobosa lett. A banda azonban nem jelentkezett új anyaggal, csak és kizárólag a King Crimson 40. évfordulóját ünneplő rövidke jubileumi turnéra korlátozódott az aktivitásuk. Majd Fripp ismét visszavonult.

A Heaven and Earth – Live and in the Studio 1997–2008 box set 2019

2019-ben, a dupla duó és a ProjeKct X megalakulásának huszadik évfordulóján egy 24 lemezes díszdobozzal jelentkezett a King Crimson. A többnapnyi(!) hallgatnivalót rejtő csomagban 18 CD, 4 BD és 2 DVD kapott helyet, mely igen sok tekintetben hiánypótló gyűjtemény. Másrészt pedig azért fontos, mert valójában csak így, együtt és egyben, a maguk korszakába helyezve értékelhetők igazán a maguk valódi helyén különféle KC és ProjeKct felvételek.

ProjeKct stúdiófelvételek 1997-2001

Az első Blu-ray lemezen megtalálható a dupla trió és a dupla duó korszak összes ProjeKct stúdióanyaga. Nevezetesen a ProjeKct TwoSpace Groove (1998), a Rieflin, Fripp & GunnThe Repercussions Of Angelic Behaviour (1999), a ProjeKct XHeaven And Earth (2000) és a BPM&MXtraKcts & ArtifaKcts (2001) albuma. Sajnos a konvertálásnál valami hiba léphetett fel, mert az összes kissé hibás, a kelleténél enyhén gyorsabb sebességgel játszható csak le. A DGM ugyan biztosított a vásárlóknak pótlólagos letöltést, de azért az mégsem ugyanaz, mint a préselt, eredeti lemezt a hifibe pörgetni. Arra mindenesetre jó, hogy ha valaki kimaradt, lemaradt valamelyikről, akkor kedvcsinálóként bele tudjon hallgatni.

A díszdoboz első DVD-jén szereplő ProjeKct X – Heaven And Earth viszont minden tekintetben nagyon rendben van.

ProjeKct koncertfelvételek 1997-2006

A Heaven and Earth csomag négy CD-t tartalmaz, mely az első négy ProjeKct egy-egy estéjébe nyúlt betekintést: ProjeKct OneLondon, December 4, 1997, ProjeKct TwoBaltimore, May 2, 1998, ProjeKct FourSan Francisco, November 2, 1998 és ProjeKct ThreeAustin, March 23, 1999. Ez már önmagában is elég komoly áttekintést ad a dupla trió „fraKctals” korszakáról. Főleg, hogy aztán jönnek a dupla duó felvételei is. Kár, hogy a ProjeKct Six CD-t viszont kispórolták a kollekcióból. Úgy lett volna teljesen kerek a történet.

Hogy a 2003-as ProjeKct Three fellépés miért maradt ki, rejtély. Viszont a ProjeKct Two esetében még az 1998. február 18-19-i próbák felvételeit is meghallgathatjuk.

Az önmagában véve is több napi hallgatásra elegendő ProjeKcts live zenemű így néz ki:

ProjeKct One, négy előadás 1997-ből. ProjeKct Two, két próba és harmincnégy előadás 1998-ból. ProjeKct Four, hét előadás 1998-ból. ProjeKct Three, öt előadás 1999-ből. ProjeKct Six, négy előadás 2006-ból.

Valamint a szerkesztett, válogatott élő albumok is, az East Coast Live kivételével. Nevezetesen a ProjeKct OneLive At The Jazz Café (1998) Jazz Café Suite (2003), a ProjeKct TwoLive Groove (1999), a ProjeKct FourWest Coast Live (1999) és a ProjeKct ThreeMasque (1999). Sajnos ez utóbbiak szintén kis sebességhibával, enyhén gyorsabban, de még az élvezhetőség határán belül.

Ilyen mennyiségben hallgatva és közben a sok-sok ismétlődést és változatot is megismerve idővel persze kiderül, hogy nincs az a diszharmónia, mely kellő ismétlődés vagy egy kellően monoton alap után ne válna hallgathatóvá. Mi több, néhol még kifejezetten élvezhetővé is.

A dupla duó King Crimson stúdiófelvételek 1997-2003

A Heaven and Earth doboz első CD-jén, első DVD-jén és harmadik Blu-ray lemezén egyaránt a King Crimson The ReConstruKction Of Light című régi-új albuma a fő fogás. Az eredetileg 1999-ben rögzített anyag mesterszalagjai állítólag elvesztek, így szükségszerűvé vált a korszerűsítés. Vagy akár úgy is érthetjük a dolgot, hogy ilyen ürüggyel végre lehetővé vált hibrid cuccal újradobolni, illetve annyit változtatni az arányokon és a megszólaláson, hogy jobban hasonlítson az előtte és utána kiadott albumokra, mint a The ConstruKction Of Light első kiadásai.

The ReConstruKction Of Light CD+DVD, frontborító 2019

Akárhogy is volt, Pat, Bill és a projekt többi résztvevője éveken át dolgozott a hiányzó, illetve eleve hiányérzetet keltő részek előkerítésén, használhatóvá tételén, illetve újrajátszásán. A döbbenetes mértékű munka eredménye mellett egyébként az eredeti verzió is meghallgatható a 2019-es DVD-n és a BD-n. Ami hasznos, mert azonos korongról pörgetve még könnyebb kiszúrni az olyan különbségeket, mint az Into The Frying Pan elején szereplő új instrumentális intró, hogy a kevésbé nyilvánvalóak kapcsán ne is lőjük le most a poénokat.

Mindez folytatódik a második CD-n, a második DVD-n, illetve a harmadik BD-n a Happy With What You Have To Be Happy With EP anyagával. Mely nagyjából annyiban tér el a korábbi kiadástól, hogy az Einstein’s Relatives című egykori rejtett bónusz szám immáron önálló trackben és listázva szerepel.

A harmadik CD-n, második DVD-n pedig a The Power To Believe remaszter változatáé a főszerep. Az album 2019-es verzióján három bónusz track szerepel, a teljes Sus-tayn-Z szvit 2002-ből: Sus-tayn-Z I, Superslow, Sus-tayn-Z II. Mindez természetesen helyet kapott a harmadik BD-n is.

A 2019-es verziók, tehát a The ReConstruKction Of Light és a The Power To Believe esetében a Blu-ray és DVD formátumok esetén lehetőség van 5.1 surround hangsávok választására is. Ez utóbbiak nem csak brutálisan jól szólnak, de érdemi munkát is tartalmaznak, hiszen az olyan részek is tisztán és jól elkülöníthetően hallhatók, melyek a sztereó keverésben elvesztek vagy összemosódtak a többivel. A King Crimson tényleg kihozta a maximumot a DVD formátumból. Ráadásul ezek a korongok hibrid DVD-k, tehát egyaránt rendelkeznek DVD-Video és DVD-Audio partíciókkal, így a 2019-es maszterek esetén MLP Lossless audiósávok is rendelkezésre állnak.

A dupla duó King Crimson koncertfelvételek 2000-2003

Mivel állítólag a Heavy ConstruKction szalagjai is eltűntek, egy új, hasonló tartalmú turnéválogatást kapunk 2000-ből. A legfőbb különbség, hogy a Live ConstruKction három CD-jén egyenletesen vannak elosztva a különböző városokban rögzített improvizációk, nem pedig egy külön korongra sűrítve. (Érdekesség, hogy a 2015-ös THRAK boxba hasonló okkal került az úgynevezett ATTAKcATHRAK album. Ami bár a THRaKaTTaK-ot semmilyen módon nem váltja ki, művészileg meg sem közelíti, de végül is elfér még egy album a polcon abból az időszakból.)

Az indoklás mindenesetre gyanús. Nem könnyű, még elképzelni sem, ennyi elveszett, eltűnt, elromlott anyagot egy KC/DGM szintű precíz gépezetben. A végeredmény viszont nem rossz. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ez a tripla kiadás az Eyes Wide Open audió változata, melyben az improvizációk egy része is szerepel. Csak itt nyilván nem az összes és persze nem véletlenszerűen, mint a csodálatos DVD kiadványon, hanem fixen.

Szintén a The ConstruKction Of Light turné és szintén az Eyes Wide Open dupla DVD, a harmadik Blu-rayen szereplő Live At The Shepherd’s Bush Empire, London July 3, 2000 című koncertfelvétel. A két, illetve három hanganyag nagyfokú átfedésben van, de eltérő logikával szerkesztve.

A 2000-es turné anyagából szemezget még a negyedik Blu-ray. Az úgynevezett Bootleg TV – Europe 2000 BD huszonegy koncert, nagyjából tízórányi koncertfelvételét mutatja be, hangban és képben, rengeteg egyéni pillanattal, improvizációval.

A 2000-es koncertfelvételek egyértelmű tanulsága, hogy a The ConstruKction Of Light számai már a turné legelejétől fogva sokkal jobbak voltak élőben, mint az elbaltázott stúdiólemezen. Így kifejezetten jó, hogy előbbieket nyilvánosságra hozták, utóbbit pedig utólag alaposan feljavították.

A 2001-es Level Five turnét értelemszerűen elsősorban az azonos című koncert EP képviseli. A harmadik Blu-ray Disc-en, második CD-n és második DVD-n szereplő koncertanyag újrakiadásának egyetlen érdemi változása, hogy új címet kapott a hatodik track. Ami a 2001-es kiadáson még fel nem tüntetett rejtett extra volt, majd 2006-tól már, mint Improv: ProjeKct 12th & X szerepelt, a Heaven and Earth dobozban simán Improv: ProjeKct X lett.

Ami viszont e mellé már igen komoly hiánypótlás, hogy további két koncertalbum is tartozik még a Level Five turnéhoz. A szimpla San Diego, August 15, 2001 és a dupla CD-s New Haven, December 9, 2001. Melyek minden tekintetben jól egészítik ki a korábbi kiadást. Így teljes képet kaphatunk a dupla duó második koncertkörútjának programjáról, illetve a menet közben is változó változatokról.

A The Power To Believe Tour a harmadik Blu-rayen az EleKtriK, Live At Kouseinenkin Kaikan, Tokyo April 16, 2003 koncertfelvétellel dörren meg. A szintén az Eyes Wide Open hangsávjának részleteit bemutató anyag ráadásul 5.1 surround hangsávval is élvezhető a sztereó mellett.

CD fronton pedig a hasonló tartalmú, de kissé szűkített műsorú EleKtriK – Live In Japan 2003 nyitja a sort. Amit a dupla lemezes New Haven, November 16, 2003 követ. Minden elismerésem, utóbbit is jó hallgatni, de semmi sem érhet az abszolút művészi csúcspontnak számító EleKtriK nyomába a dupla duó élő felvételei tekintetében. Ezért a New Haven 2003 inkább csak egyfajta érdekes kiegészítésként értékelhető. Meg esetleg még annak az egyébként is nyilvánvaló ténynek a megerősítésére használható, hogy a setlistákban és tracklistákban valóban mindvégig ugyanazt a bizonyos ex-ProjeKct kompozíciót jelöli a The Deception Of The Thrush, illetve a The Power To Believe III titulus.

Az utolsó King Crimson kvintett és a 40 éves turné felvételei 2008

A Heaven and Earth box utolsó koncertalbumba szintén egy komoly hiányt pótolt. Ugyanis a King Crimson 2008-as miniturnéján rögzített dupla CD, a New York August 14-17, 2008 a Gavin Harrison érkezésével kibővült banda első komolyabb fizikai kiadása. Mely egyben az Adrian Belew korszak lezárását is jelenti.

A második dupla duót kvintetté bővítő dupladobos felállás igen jól muzsikál. Bár már megkopott a kohézió, így kevésbé harap az anyag és még kevésbé tűnnek lelkesnek a fiúk, mint a 2001-es vagy 2003-as előadásokon. De mivel a 40. évfordulós turné felvételei korábban csak online voltak elérhetők, a négy new yorki buli legjobb pillanatait összegző dupla CD mégis maga a tömény gyönyör.

Új anyagot akkoriban nem dolgoztak ki, hacsak a Drum Duet-eket nem tekintjük annak. A húros hangszereken játszók pedig időről-időre elmennek egymás mellett. Le sem tagadhatná, hogy Robert addigra már „kiszeretett” Belew-ból. A kompozíciók erőssége mégis megmenti a produkciót. Mi több, az itt hallható bizonytalanság még inkább aláhúzza a dupla trió és az első dupla duó játékának precízségét és feszességét.

Valamint az addig szokásosnál színesebb setlista is segítette a négy városban megtartott tizenegy jubileumi koncertet. Eleve adta magát a kerek évforduló, de új anyag híján végképp szabad volt a pálya. A kétdobos felállás pedig lehetővé tette a dupla trió és a Muir-korszak olyan alapvetéseinek előadását, amely kompozíciókban fontos szerep hárul a két ütősre. Ezért aztán utólag végiggondolva a KC karrierjét, a 40-es turné -a jubileum megünneplése mellett- a 2010-es évek „hétfejű vadállat” Crimsonjának is egyfajta előzetese volt. Amolyan rövidke átmenet a dupla duós és a háromdobos KC felállások időszaka között.

Anyag-csere, ezer ördög és pakol

A Heaven and Earth dobozos gyűjtemény talán legfőbb erénye, hogy végre gatyába rázva, felfrissített változatban tartalmazza a King Crimson valaha volt legrosszabb stúdiólemezét. Ugyanis A The ReConstruKction Of Light verzió szerencsére már eléri azt a színvonalat, amit Robert Fripp az évtizedek alatt felállított, önmaga és mindenkori társai számára.

A The Power Of Believe esetében nagyon jó, hogy két, illetve három újabb ProjeKct tétellel bővült. Hiszen az új lezárással még erősebb lett a Seizure, The Deception Of The Thrush és egyéb ProjeKct ötletek, elemek jelenléte az utolsó stúdióalbum anyagában. Ráadásul így még egy, amolyan finoman becsomagolt, rejtett ötödik The Power Of Believe tétel is került a lemezre a Superslow révén, amivel valahogy kerekebbnek tűnik az anyag, mint korábban, a Codával befejezve.

A DVD-ken és Blu-rayeken található rendkívül jól sikerült 5.1-es keverések még inkább kiemelik az albumok erényeit, beleértve az EleKtriK tömény zsenialitását is.

A dupla duó koncertfelvételei közül kiemelkedik a Live ConstruKction, melynek nem csak a tételei, de a szerkesztése is kitűnő. Komoly hiánypótló a Level Five Tour kibővített anyaga és a már öttagú KC 40th Anniversary Tour műsorának bemutatása is.

Szerencsére a ProjeKct éra jelenlétét sosem kellett a rajongói kemény magnak külön megmagyarázni. Más meg nem igazán költ ennyit egy KC gyűjteményre. Nyilván a sznobok még igen, de az ő véleményük sosem osztott vagy szorzott. Fripp amúgy is magasról tesz mások elvárásaira. Ami a DGM stábban eldöntetett, az fog történni és kész.

Szóval kaptunk még egy hatalmas adag ProjeKct koncertfelvételt. Melynek mennyisége révén már leginkább az a bosszantó, hogy ha már ennyire nekidurálták magukat, miért maradt ki a ProjeKct Tree 2003-as koncertje, illetve a ProjeKct Six East Coast Live című alapvetése. Meg úgy egyáltalán, máig nagy kérdőjel, hogy vajon miért nem voltak képesek soha egyetlen árva ProjeKct Six CD-t sem kiizzadni magukból, akármelyik 2006-os koncert anyagából?

Mindezt persze azonnal ellensúlyozza a stúdiófelvételek közé illesztett The Repercussions Of Angelic Behaviour és XtraKcts & ArtifaKcts albumok jelenléte. Főleg utóbbi esetében egyértelmű a korszakkal és a többi stúdióanyaggal, illetve szerkesztett hibrid albummal való együvé tartozása. Mégis kevesen ismerik. Így viszont kapott még egy esélyt.

Persze miként Bartókhoz vagy Davis-hez, a Crimson-hoz is fel kell nőni. A normális hangrendszer kiépítése sem olcsó mulatság. Mert nyilván nem a Blu-ray játszó vagy a tévé a drága, hanem azok az eszközök, hangfalak, kábelek és egyebek, amivel tisztességesen meg tud szólalni egy Blu-ray audió lemez. Viszont mire valaki odáig elér, mind igényességben, mind anyagilag, jellemzően a negyvenes és idősebb korosztályok tagjaként, már nem feltétlen olyan a hallása, mint tini-korában volt.

Ezért bár elvben nagyon is zavaró, hogy a ProjeKct Two próbatermi- és koncertfelvételek esetében inkább lebutították a hangot 16/48-ra, minthogy még egy korongot adjanak a készlethez, amivel a teljes kollekció maradhatott volna 24 bit / 48 KHz, az ilyen jellegű zenéhez, főképp az erősen improvizatív zajongáshoz valószínűleg előbbi is bőven elég. Legalábbis nem tűnik zavarónak, ha a többi ProjeKct végighallgatása után korongot vált az ember.

Ugyanez a helyzet a szerkesztett hibrid koncert- és egyben koncept-albumok, valamint ProjeKct stúdiólemezek többségével is. Bár totál amatőr dolog volt az alapanyagként szolgáló CD-ket egy az egyben BD-re szerkeszteni, de a kismértékű sebességváltozás messze nem annyira zavaró, amilyennek leírva tűnik. Mi több, sokan vannak, akiknek fel sem tűnt, amíg nem értesültek a hibáról.

Viszont ellentétben a hanyag kiadások közmondásos Mekk-mestereivel, David Singleton legalább érdemben reagált, mikor kiderült, hogy az alvállalkozóik elbaltázták a dolgot. Majd a DGM a vásárlók számára ingyenesen is letölthetővé tette a felvételeket. Megint más kérdés persze, hogy pont az a zenemániás réteg nem rajong a letöltésekért, akik a préselt, eredeti, fizikai hanghordozók gyűjtésében utaznak. Mondjuk utóbbiaknak meg már rég megvoltak a ProjeKct-ek korábbi CD kiadásai is. Mi tagadás, e világban szinte sosem csak fekete-fehérek a dolgok.

És persze a ProjeKct X albumból is mellékelhettek volna még egy remaszter CD verziót. Csak ha már, nagyon helyesen, a Heaven and Earth lett az egész korszakot összegző díszdoboz címadója.

Menny és Föld

Ráadásul nem csak Crimson rajongóknak, hanem minden, az újra és érdekesre kíváncsi személynek. Ez a pohár még így is, minden hibája és hiányossága ellenére, azokkal együtt is majdnem teljesen tele van.

Az óriási, szinte már-már befogadhatatlan mennyiségű koncert- és stúdióalbum esetében nemcsak, hogy belefér kevéske hiba, de egyben figyelmeztet is minket arra, hogy bármennyire is zseniálisak a fiúk, mégiscsak emberek. Akik ugyanúgy tévednek és hibáznak néhanapján, mint mi magunk is. Így talán kevésbé esünk a bálványimádás vétkébe, hogy a rendkívül tehetséges teremtményeket imádjuk azok teremtője helyett. Mert a hit ereje valóban képes lehozni a Mennyet a Földre…

Fotók: kiadói archívum